Hoe veerkracht je helpt om te floreren

Wat is veerkracht?

Veerkracht wordt ook benoemd als weerbaarheid, wendbaarheid of aanpassingsvermogen. Het is de mate waarin je in staat bent je aan te passen aan veranderende omstandigheden. Hoe groter je aanpassingsvermogen, hoe beter je functioneert onder druk van de dagelijkse uitdagingen van het leven. Dit is meer dan ooit nodig in onze complexe maatschappij waar stress-gerelateerde aandoeningen zoals burn-out voortdurend om de hoek loeren.

Veerkracht beschermt je niet alleen tegen allerlei lichamelijke en psychische gezondheidsproblemen maar vergroot ook je gevoel van geluk en welzijn, maakt je meer bevlogen en meer succesvol en zorgt voor meer zelfvertrouwen, doorzettingsvermogen en een actieve copingstijl (= moeilijkheden actief aanpakken in plaats van passief afwachten). Het zorgt ervoor dat je niet gewoon functioneert (het hoofd boven water houden) maar echt kan floreren: je groeit, bloeit en ervaart daarbij een grote mate van plezier, betekenisvolheid en verbondenheid.

Belang van investeren in persoonlijke ontwikkeling

In onze hedendaagse maatschappij volgen de veranderingen elkaar in een razendsnel tempo op. Om mee te kunnen is het nodig dat we onszelf voortdurend ontwikkelen. Levenslang leren is het nieuwe normaal.

Naast het up-to-date houden van je jobspecifieke kennis en vaardigheden kan je ook investeren in je persoonlijke ontwikkeling. Hiermee versterk je je veerkracht en ben je beter in staat om te gaan met de uitdagingen van de moderne wereld. Ik geef je graag een aantal tips om te sleutelen aan zelfontplooiing op vier domeinen.

Vier sleutels voor veerkracht door zelfontplooiing

#1 Mindset

We kunnen onze veerkracht versterken door anders te leren kijken naar onze omstandigheden. Hierdoor verliezen we minder energie. Neem je overtuigingen eens onder de loep: wat geloof jij over jezelf en de wereld? Maken deze gedachten je gelukkig en helpen ze jou om je doelen te bereiken? Neen? Probeer ze dan te vervangen door meer helpende overtuigingen. Je kan ook leren om meer aandacht te besteden aan de dingen die je al bereikt hebt en dankbaar te zijn voor wat goed gaat.

#2 Emotionele flexibiliteit

Om veerkrachtig te zijn is het nodig dat we sterker worden in het herkennen van onze gevoelens en er ook rekening mee leren houden. Sta regelmatig stil bij wat je voelt, benoem het gevoel en vraag je af wat het je wil vertellen. Ga op een constructieve manier om met je gevoelens: spreek erover met anderen, leef je uit met creatief materiaal, ontlaad door te sporten of geef je over aan een stevig potje janken. Besteed zo veel mogelijk aandacht aan het uitvergroten van aangename emoties (bv dankbaarheid, plezier, liefde). Leer daarnaast te accepteren dat onaangename ervaringen en emoties deel uitmaken van het leven. Zelfcompassie kan daarbij erg ondersteunend zijn.

#3 Effectieve communicatie

Het is belangrijk dat we aan anderen aangeven wat onze behoeften, grenzen en verwachtingen zijn. Effectieve communicatie betekent dat we dit niet alleen op een heldere maar ook op een verbindende manier doen, namelijk met respect voor onszelf en de ander. Het ontwikkelen van communicatieve vaardigheden is daarbij een zeer belangrijk instrument. Spreek vanuit de ik-vorm, geef aan hoe je jou voelt en wat de onderliggende behoefte is. Vermijd conflictcommunicatie waarbij je de ander beschuldigt, verwijt of veroordeelt.

#4 Zelfrealisatie

Laat je niet misleiden door onze op prestatie gerichte maatschappij maar kies bewust voor persoonlijke zingeving. Ontdek wat er voor jou echt toe doet en sta stil bij wat je plezier geeft. Door te leven naar je innerlijke waarden en door je intrinsieke kwaliteiten en talenten te ontplooien kan je een betekenisvol en rijk leven leiden. Je groeit steeds dichter naar je authentieke zelf, naar je ware kern. Wanneer je doet wat je goed kan, leuk en belangrijk vindt, stroomt de energie.

Meer over deze sleutels kan je lezen in mijn recent verschenen boek Van stress naar veerkracht – Vind je weg in de mentale jungle (Van De Voorde, S. – 2021 – Borgerhoff & Lamberigts). Meer info vind je hier. Een gesigneerd exemplaar bestellen kan hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Even geduld...